Ralf Liljestrand
Matkalento ultrilla Tarttoon yhteistyössä Mäntsälän ilmailukerhon kanssa 4.-5.7.15
Päätettiin tänäkin vuonna käydä Zephyreillä Eestin puolella. Kari ja Pasi keksivät kohteeksi Tarttonlähellä olevan lentomuseon. Lennudusmuuseum on perustettu jo vuonna 2002 pienimuotoisena näyttelynä jossa oli mm Mi-8 helikopteri. Nykyään museossa on katoksien alla kymmeniä lentokoneita. Olipa jopa Suomesta lahjoitettu Hawk. Lisäksi museoon kuuluu näyttelytiloja ja pienoismalleja ja simulaattoreita. Museo järjestää vuosittain, kesäkuun alussa, lentonäytöksen (Estonian Aviation Days). Museon yhteyteen on tänä vuonna rakennettu kiitorata (06-24, 410/470m, ruoho). Kiitorata sopii hyvin ultrille.
Perjantaina 3.7. pidettiin suunnittelupalaveri Hyvinkäällä. Selvisi, että lähdemme vähän isommalla
porukalla:
Eurostar Sami ja Seppo
Zephyr Pena ja Teemu
Zephyr Maija ja Pasi
Zephyr Markku ja Ralf
Sinus Kari ja Paula
Kari oli lähtenyt jo aikaisemmin reissuun ja hänet tavattaisiin lauantaina Lennudusmuuseumilla.
Hyvinkään koneet lähtevät kahden puljana ja Malmin koneet kahden puljana. Plaanit lähetettiin
Malmin koneille jo perjantaina ja Hyvinkääläiset lauantai aammuna.
Reitti: EFHF- RASTI – BALTI – LEKNU – EELM
DEP: Tampere ACC
ARR: Tallin Control (todellisuudessa Tarttoon torni otti ARR:n vastaan)
DOF 04 July 2015
SECOND PLANE OHU635
Lauantaiaamuna tarkastettiin säätiedot, NOTAM:t ja TSA-alueiden aktivoinnit. Mukaan lastattiin
kolmet nurmikoukut, tyhjät bensakanisterit ja päälle puettiin pelastusliivit. Hyvinkään pulja lähti
noin klo 0900 ja Malmin pulja noin klo 0915. Heti RASTI:n jälkeen otettiin yhteys Helsingin
Tutkaan ja pyydettiin korkeutta 3500 ft. Pyyntö evättiin toistaiseksi koska Vantaalta nousi koneita
kiitoradalta 15. Noin puolessavälissä RASTI:n ja BALTI:n välillä Helsingin Tutka otti yhteyttä ja
saimme nousta 3500 ft. Lento oli tasaista ja mukavaa meren päällä. Näkyvyys oli hyvä, CAVOK.
Noin minutti ennen kun tultiin BALTI:n kohdalle Helsingin Tutka otti yhteyttä ja käski meidä
vaihtaa Tallinnan Tutkan taajuudelle. Ilmoitimme Tallinnaan rajanylitys ja lentokorkeus. Tallinna
käski jatkaa samalla korkeudella. Pientä hämmennystä aiheutti Tallinnan ilmoittama QNH, en
saanut heti selvää puheesta.
Tallinnan TMA:n etelärajalle päästyämme meitä käskettiin kuunnella Tallin Control E:n taajuutta. Lähestyessämme Tarttoon TMA:ta otimme yhteyden Tarttoo:n torniin ja ilmoitimme lentokorkeuden 3500 ft. Saimme luvan jatkaa samalla korkeudella. Noin 4 minuttia ennen LEKNU:a pudotimme korkeuden 1000 ft (olimme jo kuulleet Penalle annettuja ohjeita) ja ilmoitimme Tartto:n torniin ”Estimate LEKNU in 4 minutes, altitude 1000 ft or below”. EETA TWR vastasi: ”Enter control zone via LEKNU, 1000 ft or below and continue direct to EELM, report when landed”. Kuittasimme selvityksen.
Lennudusmuuseum:n kenttä löytyi aika helposti. Olimme jo ennen lähtöä katsoneet Googlesta maastoa sekä valokuvia alueesta. Lentomuseon hallit olivat hyvä maamerkki. Laskeutuminen sujui hyvin ja rullasimme kentän laidalle. Ilmoitimme EETA:n torniin laskeutumisaikamme ja torni sulki plaanin.
Meitä vastassa oli kentän ja museon päällikkö Mati Meos joka toivotti meidät tervetulleeksi. Sain sellaisen käsityksen, että olimme ensimmäiset (ulkomaiset?) vierailiat kentällä. Tämän jälkeen alkoi nurmikoukkujen poraaminen maahan. Se olikin yllättävän hankalaa koska maa oli varsin kovaa. Koneet saatiin kuitenkin hyvin ankkuroitua. Mati järjesti meille kuljetuksen Tarttoon kaupunkiin missä meillä oli hotellihuoneet varattuna. Mati järjesti meille myös bensaa seuraavaksi päiväksi. Ennen lähtöä kaupungin rientoihin tutustuimme museon nähtävyyksiin.
Ilta Tarttossa sujui mukavasti kuppilatiiman yms merkeissä. Tartossa oli aika vilske laulukuorotapahtuman ja Tartto Trialtonin takia.
Seuraavana aamuna lähdettiin, tukevan aamupalan vahvistamina, takaisin kentälle. Pikkubussi haki meidät noin 1030. Lyhyen palaverin tuloksena päätimme lentää neljän koneen puljana Viljandiin. Pena toimi puljan vetäjänä ja teki tarvittavat plaanit ja ilmoitukset. Kari lähti myöhemmin suoraan Rakvereen. Viljandin kentällä ei ollut ketään joten päätimme lähteä melkein heti kohti Rakvera. Sinne lensimme ilman plaania.
Rakveressa meitä oli vastassa Vladimir Antonov. Kari ja Paula olivat tulleet jo aikasemmin ja vilkuttivat meille lentäessämme myötätuuliosuudella. Tavanomaisten tervehdyksien ja jutustelun jälkeen lähdimme kävelemään läheiseen kauppakeskuskeen jossa syötiin lounas/illallinen. Plaanit soitettiin Tallinna ARO:lle ja saimme lähtöajan 1840.
Reitti: EERE- MOHNI – RASTI – EFHF
DEP: Tallinn ACC
ARR: Tampere ACC
SECOND PLANE OHU635
Lähtö Rakveresta sujui hyvin. Hyvinkääläiset lähtivät ensin ja Malmilaiset heti perään. Tallinn Control E käski ottaa yhteys Tallinn Tutkaan heti nousun jälkeen. Yhteyttä saatiin vasta neljännen yrityksen jälkeen. Pyysimme ja saimme heti korkeutta 3500 ft. Lento Suomenlahden päällä oli tasaista ja näkyvyys oli jälleen erittäin hyvä. MOHNI:n kohdalla Tallinn Tutka käski ottaa yhteys Helsingin Tutkaan. Ilmoitimme tulevamme Suomen ilmatilaan MOHNI:n kautta ja korkeus 3500 ft:n. Suunnilleen Villingin kohdalla pudotimme korkeuden 1300 ft tai alle ja ilmoitimme Helsingin tutkalle. Hyvissä ajoin ennen
RASTI:a pudotimme korkeuden edelleen 700 ft:n ja ilmoitimme Malmin tornin taajuudella
tulevamme alueelle. Lasku 36:selle ja sen jälkeen perusteellinen koneiden pesu ennen kuin koneet vietiin halliin ja sen jälkeen lähdettiin kotiin.
Reissu oli hauska ja selvisimme ilman mainittavia kommelluksia. Kiitokset matkakumppaneille ja erikoisesti Matille ja Vladimirille lämpimästä vastaanotosta. Toivotan Lennudusmuuseumille menestystä ja paljon vierailioita. Museo ja Tartton kaupunki ovat todella vierailun arvoiset. – Suosittelen.
Teksti: Ralf Liljestrand, kuvat: Maija Peltola