Lentokausi pidemmäksi vuoristolentokurssilla 2013

Hannu Halonen

Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Niinpä mahdollisuuksien mukaan tavoitteena on vuosittain jatkaa purjelentokautta keväällä ja syksyllä eteläisemmillä leveyspiireillä. Tällä kertaa maaliskuun puolivälissä matkustimme Saint Aubaniin Etelä-Ranskaan viikon mittaiselle vuoristolentokurssille. 

Koulutusta järjestää Ranskan kansallinen purjelentokoulu, jossa lennonopettajina toimivat tuhansien tuntien alppilentokokemuksella täysipäiväiset purjelentoammattilaiset. Lentokalusto vuokrataan normaalisti koululta. Myös omilla koneilla on mahdollisuus osallistua lentotoimintaan. Meillä oli käytössämme kimppaomisteinen Arcus E, kaksipaikkainen sähkömoottorilla varustettu purjekone.

Miksi vuoristoon

Purjelentäminen vuoristossa on huikea kokemus. Maisemat ovat uskomattoman hienot ja monesti myös sääolosuhteet erinomaiset. Samalla on todettava, että vuoristossa lentämiseen liittyy tasamaata suurempia riskejä. Maltti onkin valttia ja ehdoton ”tarvike” vuoristossa lennettäessä. Meidän tavoitteemme olikin oppia lentämään turvallisesti hienoissa maisemissa ja olosuhteissa. Lentokauden jatkaminen Etelä-Euroopassa tapahtuu usein lähellä vuoristoa. Riittävä oppi ja ymmärrys vuoristossa lentämisestä on tällöin turvallisen ja nautinnollisen lentämisen kannalta ehdoton edellytys.

Olosuhteet Saint Aubanissa ovat monipuoliset. Lentäminen on mahdollista etelään ja lounaaseen käytännössä meille tutulla tasamaalla termiikkiolosuhteissa tai itään ja koilliseen kauniiden Alppien yläpuolella. Vuoristo luo mahdollisuuden lentämiseen myös rinnetuulessa ja aaltovirtauksissa. Molemmat ovat meille tasamaan piloteille harvinaista herkkua.

Sääolosuhteet vuoristossa vaativat paljon opiskelua. Ymmärrys mm. tuulien käyttäytymisestä päivän aikana ”syheröisessä” maastossa on vaativaa. Kummalla puolella laaksoa milloinkin on lennettävä? Yleensä vain toinen puoli laaksosta ”kantaa” ja toisella puolella korkeus hupenee. Auringon vaikutus vuoristossa on myös hyvin erilainen verrattuna Suomen tasaiseen maastoon. Vielä myöhään iltapäivällä aurinko paistaa vuoren seinämään suorassa kulmassa. Siitä seuraa voimakas lämpeneminen ja huikean hyvää termiikkiä.

Euroopan oikulliset säät

Euroopan oikutelleet sääolosuhteet vaikuttivat myös Saint Aubanissa. Viikon alussa olosuhteet muistuttivat meikäläistä syksyä. Vesisadetta ja koleaa. Toki säätila parani, mutta lentomme jäivät suunniteltua lyhyemmiksi ja vähäisemmiksi. Saimme kuitenkin oppia ja kokemusta turvallisesta operoinnista vuoristossa sekä hienoja elämyksiä.

Syksyllä Pyreneille

Syyskuussa matkaamme Pohjois-Espanjaan Pyreneiden vuoriston äärelle reilun kahden viikon lentoleirille. Siellä olosuhteet ovat suomalaisillekin helpommat. Vuorijono on helpommin ymmärrettävä ja turvallisia maastolaskupaikkoja on runsaasti verrattuna Alppien seutuun. Sää voi olla Pyrenneillä syyskuun loppuun asti todella kesäinen ja termiset olosuhteet hienot. Lisäksi siellä on mahdollisuus päästä nauttimaan aalloista, jolloin lennetään tasaisissa nostoissa ja suurissa korkeuksissa.