Kauden aloitus Alpeilla 2014

E.K.

KA-tiimi aloitti kauden 2014 Quo Vadis -lentokeskuksessa Serresissä Provencen Alpeilla vahvistettuna muutamilla ulkoisilla vierailla, jotka pääsivät 2-penkille nauttimaan tiimiläisten alppilentokokemuksesta ja paikallistuntemuksesta.

Klaus Ohlmanin ja keskuksen ranskalaisten lennonopettajien briefingit antoivat hyvät eväät kunkin päivän lentojen suunnitteluun. Lensimme jo kertyneen kokemuksen varassa ykköskuskeille tutuissa maisemissa.

Alkuviikosta keli oli ympäristöön nähden matalaa ja haastavaa, mutta loppuviikosta pääsimme nauttimaan korkeiden Alppien hyvistä keleistä ja upeista maisemista mukavan tuntuiselta etäisyydeltä rosoisiin huippuihin.
Vuoristolentäminen perustuu täydellisesti paikallistuntemukseen. Turvallinen vuoristolentäminen edellyttää kurinalaista lentämistä tuntemallaan alueella ja uusien alueiden valtaamista opastetusti ja tunnettuihin laskupaikkoihin nojautuen.

Ratkaisupaikat ja määräkorkeudet – voiko edetä? – on tunnettava, laaksoon mentäessä on tiedettävä, että siellä on laskupaikka ja minkälaisilla korkeuksilla sieltä pääsee takaisin. Solien ylityksissä on tunnettava minimikorkeudet ja palattava taaksepäin hakemaan uutta reittiä, jos vuorijonon turvallinen ylitys ei ensimmäisestä paikasta onnistu. 

”Omatoimipurjelentomatka Alpeille” on sanapari joka saa kaikki karvat nousemaan kauhusta pystyyn. Provencen alueelta löytyy lukuisia pienempiä ja isompia lentokeskuksia, joihin voi viedä oman koneensa tai joilta voi vuokrata koneita. Kaikissa pienemmissä keskuksissa oletetaan, että tulija on hankkinut alppilento-oppinsa Saint Aubanissa CNVV:ssä tai vaihtoehtoisesti ymmärtää varata koululentoja paikallisesta keskuksesta.

Miksi täällä ei ole muita koneita? -kysymykseen on yleensä vastauksena, että olet liian matalassa kelissä väärässä paikassa ja tiedosssa on hikistä työtä turvallisen paluun varmistamiseksi. Osa nauttii lentämisestä rinteissä ja mäkien kyljissä, kun taas turvallisuushakuisemmat lentäjät kuten Klaus Ohlman hakevat alhaalla nostonsa laaksoista ja pitävät kunnioittavaa turvaetäisyyttä rinteisiin ja huippuihin.

 Vähäisellä vuoristolentokokemuksella haastavissa keleissä lentäminen on tutullakin alueella stressaavaa työtä. Kelien suosiessa näkymät Alpeilla ovat huikeat ja lentäminen ylhäällä 3,5 – 5 km korkeudessa on helppoa ja palkitsevaa – ja muistot näistä lennoista saavat palaamaan alueelle tilaisuuden tullen yhä uudestaan – toistaiseksi kuitenkin vain kaksipaikkaisella ja kokeneen lentäjän tai opettajan seurassa.