Junnuleirillä Räyskälässä 3.-9.8.2013

Nuutti Luukkonen

Pyörin kesäkuun alussa Facebookissa kun silmiin osui ilmoitus junnuleiristä Räyskälässä. Saman tien päätin olevani mukana, ja ilmoittauduinkin saman tien mukaan. Muutama viikko meni ja aloin miettiä yksinlentämistä leirin aikana. Koska minulla ei ollut leko-kelpparia vielä silloin, olisi minun lennettävä se ennen leiriä jotta saisin kerhon ASW-19 mukaan leirille. Suostuttelin sitten Pinken opettamaan, ja sainkin kelpparin mukavasti kolme päivää ennen leirin alkua. No sitten päivää ennen lähtöä ASW:llä ensimmäinen lento lekon perässä ja sen jälkeen kone putkeen ja aamulla matkaan.

Lauantai: Perillä sopivasti ennen briefingiä, päätän jättää ASW:n putkeen ensimmäiseksi päiväksi. Opiston Duo Discus kasaan ja lähtöjonon jatkoksi. Sain ensimmäisen lentovuoron ja päätimme Sucksdorffin Martin kanssa lähteä kokeilemaan pääsyä Vesikselle. No kun pääsimme 500 metriin selvisi meille että pilvenpohjat ovat vain hiukan yli 800 metriä. No silti lähdimme yrittämään. Kyllä pelotti toista kesää lentävää, ensimmäiset matkalennot juuri lentänyttä keltanokkaa tuupata kone liukuun 900 metristä mutta takapenkiltä kuuluneet rohkaisevat kommentit pistivät jatkamaan. Ja hyvinhän se matka menikin Vesijärvelle asti. Siinä huomasimme Päijänteen kehittävän aukon emmekä lähteneet yrittämään Vesikselle, vaan käännyimme pois. Hyvää jonoa pitkin Lammille, matka taittui oikein mukavasti. Ehkä siitä syystä takapenkillä keskittyminen hieman herpaantui kun löysimme itsemme 450 metristä etupenkkiläisen huonon noston etsinnän tuloksena. Siinä vaiheessa “Suksi” ottikin ohjat, ja etsi varsin nopeasti noston jossa kelasimmekin sitten pohjiin, ja matka jatkui kommelluksitta Räyskälään. Räyskälässä ohjelmassa oli etupenkkiläisen vaihto, toinen leiriläinen Janne Sääski tarttui puikkoihin ja itse suunnistin syömään. Janne ja Suksi tulivat alas kuuden aikaan ja sen jälkeen kone yöpuulle ja lentäjät saunaan. https://www.skylines-project.org/flights/20209/

Sunnuntai: Aamulla aikainen herätys koska ASW oli tarkoitus saada kasaan ennen briefingiä, joka alkaisi kello 10. No se tietenkin venyi hieman koska ohjainten kiinnitys vei aikaa ja hermoja taas luultua enemmän. No kyllä se lopulta saatiin kasaan. Keliksi oli luvattu kuivatermiikkiä, joten monen koneen keoista varoiteltiin. Eikä turhaan, koska ensimmäisessä nostossa oli heti kolme konetta ympärillä. Ja lisää tuli. Mutta on sitä Hyvinkäälläkin tullut harjoiteltua ja katse seurasi automaattisesti muita koneita. No tunnin lennon jälkeen alkoi pilviä ilmaantua Forssan suuntaan, ja sinnehän suunnistin saman tien.
Mutta. Forssan edessä olevat järvet tekivät varsin suuren aukon ympärilleen, ja jouduin hetken aikaa pyöriä löytääkseni reitin käännepisteelle. Ja lopulta lintujen avustuksella pääsin kääntämään käännepisteen.
Ja tietenkin silloin oli muodostunut oikein nätti jono suoraan Hämeenlinnaan. Ja ei tarvinnut kauaa miettiä lähteäkö kääntämään Hämeenlinna heti perään. Matka meni juuri niin nätisti kuin arvelinkin. Hämeenlinnasta olisi vielä voinut käydä jossain lännempänä mutta nälkä vei voiton, palailin suoraan takaisin Räyskälään. Nätti lasku, ja kone takaisin platalle. Ehkä vanhaa mestaria (ASW) arvostetaan vielä niin paljon Räyskälässä että sille tarjottiin hallipaikkaa, joten sitä ei tarvinnut purkaa. No se helpotti huomattavasti omaa toimintaani, koska konetta ei tarvinnut joka aamu kasata ja illalla laittaa putkeen. https://www.skylines-project.org/flights/19903/

Maanantai: Leirin käyttöön saatiin EIK:in Duo Discus XL (HD) ja Pekka Marjamaa tuli toiseksi opettajaksi, joten minä ja Pekka otimme opiston 007:n ja Janne ja Martti ottivat EIK:in Duon. Keli oli 12 aikaan erittäin mielenkiintoista. Räyskälä näytti asettuneen kongervenssirintaman kohdalle, joten kentästä itään pilvet olivat alle 800 metrissä kun taas kentällä pilvet olivat jo 1300 metriä. HD lähti etelään kun taas minä jäin Pekan kanssa harjoittelemaan termiikkilentämistä.
Kun aukko Forssan vieressä alkoi pienentyä uskalsimme lähteä länteen ja siellä oli oikein kovaa keliä; pohjat 1700 metriä ja monta >4m/s nostoa. Loimaalla tapasimme HD:n ja heidän matkaansa lähteneen Sucksdorffin Petrin ASG-29:n. Lähdimme heidän mukanaan kohti kenttää. Martti ehdotteli kisaa mutta omalta takapenkiltäni kuului kieltävä vastaus. Mutta ei siinä kauaa mennyt kun täysi kisa oli käynnissä. Ja kyllä sen huomasi kuinka paljon Pekan neuvot jonojen alla ajamisesta auttoivat… Uudempi HD jäi jälkeen ja Martti sanoi ottaneensa ohjat koska luuli Pekan olleen ohjaimissa :). No päästiin takaisin kentälle ja Pekka sanoi tekevänsä minulle tehtävän ASW:lle seuraavalle päivälle ja uhkaili jopa kolmisatasella… https://www.skylines-project.org/flights/20073/

Tiistai: 300 km tehtäväksi!! Käännepisteet Räyskälä- Iso Evo- Tervakoski- Hollola-Forssa- Räyskälä. Onneksi mukana tulisi olemaan sekä Pekka ja Janne 007:lla että Pikiläisten ls-8 ohjaimissaan Antti Rinne, joten matka tuntui ihan mahdolliselta. Koneet päähän ja ilmaan. 007:n sain kiinni 15 km kentästä ja Antti sanoi jatkavansa kohti Evoa. Tuttujakin näkyi matkalla kun Huvilinnan Juha  näkyi JU:lla ilmassa sekä Turengin että Lammin kohdilla ja Oleg Zavarzinin kanssa höpöttely pulinajaksolla sai Martin suosittelemaan keskittymistä enemmän lentämiseen… 🙂 Kun pääsimme Lammille olimme saaneet Antin kiinni. Mutta päätimme jättää Evon sikseen, koska keli oli siellä täysin lautassa. Käännyimmekin siis jo Lammilta länteen. Sieltä matka sujui nätisti kohti Räyskälää.

Räyskälästä päätimme vielä jatkaa Somerolle. Siellä keli näytti menevän heikommaksi yläpilvestä johtuen ja 007 ilmoitti kääntyvänsä takaisin itään. Minä ilmoitin käyväni kääntämässä Kosken käännepisteen, ja Antti lähti ls-8:lla mukaan. Kun käännepiste lähestyi, alkoi tilanne vaikuttaa jo uhkaavalta. Käännepisteen käänsimme kilometrin korkeudesta ja päätimme lähteä samaa reittiä takaisin, koska siellä olivat alueen ainoat pilvet. Matka takaisin Räyskälään oli aikamoista rämpimistä. Huonoissa nostoissa kuitenkin päästiin takaisin Räyskälän tasalle ja pois yläpilven alta. 007 oli ehtinyt jo Hämeenlinnaan ja päätimme Antin kanssa lähteä vielä itään päin. Kun pääsimme kolmostielle oli 007 jo lähdössä kotia kohti mutta päätimme käydä vielä kääntämässä Saloisten käännepisteen. Siellä kelattiin loppuliukulaskimet plussalle ja sitten Hämeenlinnan eteläpuolitse kohti Räyskälää. Antti sanoi lähtevänsä heti moottoritien ylityksen jälkeen loppuliukuun. Itse päätin ottaa varman päälle ja pyörin taas pohjiin asti jotta loppuliukua ei tarvitsisi nipistää juuri ja juuri viimeisten puiden yli. Pilvien alta lähdin kohti kenttää. Rengon tasalla huomasin variometrin akun virtavaroittimen vilkkuvan ja ilmoitin lähestyväni kenttää ja radio ei tule välttämättä kuulumaan. Vaaputtelin kiitoradan jatkeella ja liityin koulukoneen eteen myötätuuleen, ratkaisu josta koulukoneessa ollut opettaja ei ollut mielissään. Muuten nätti lasku, kone halliin ja yöpuulle. https://www.skylines-project.org/flights/20119/

Keskiviikko: Varsin aikaisin oli selvää ettei tästä päivästä tulisi matkakeliä, joten leiriporukan osalta päätettiin lentää Jannen leko-kelppari valmiiksi. 007 päähän, Pekka takakonttiin ja harjoittelemaan. Päällä ollut pilvilautta osoitti hajoamisen merkkejä ja Antti tarjosi mahdollisuutta tulla DG-505:n kyytiin temppukeikalle. En kauaa miettinyt ja pian oltiinkin jo hinauskoneen perässä matkalla kohti 1250 metriä. Eipä siinä Pawneen perässä kymmentä minuuttia kauempaa roikuttu ja sitten Antti aloitti pyörityksen.
Mukavaa oli ja kun sarja oli ohi oli korkeutta vielä sen verran että kitkutettiin huonoissa nostoissa parikymmentä minuuttia. Kiitos Antille keikasta hauskaa oli :).

Loppupäivät: Torstai ja perjantai eivät olleet lentokelpoisia, keksimme kaikenlaista oheistoimintaa mm. Iso-Melkuttimen kiertämistä. Saimme myös hyvää ja rakentavaa palautetta opettajilta.

Pieni yhteenveto: Hmm mitenkäs sen laittaisi sanoiksi… Opin niin paljon termiikkilennosa, reittien valinnasta ja lentämisestä ylipäänsä ettei sivu riittäisi. Iso kiitos opettajille ajan uhraamisesta ja Riikalle kiitos käytännön järjestelyistä. Ei valittamista mistään. Pidin leiristä todella paljon ja toivottavasti saadaan järjestettyä myös ensi vuonna, vaikka vähän isommallakin porukalla :). Itse olen ainakin mukana!

Nuutti Luukkonen